Galvaniz, çeşitli madenlerin çok daha uzun süreli olarak kullanılması için yapılan bir uygulamadır. Korozyondan koruduğu için metallerin paslanmasını önler. İtalyan fizikçi Luigi Galvani tarafından bulunan bu kaplama yöntemi 18. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Daha ucuz ve dayanıklı olduğu için genellikle zincir ve profil galvaniz tercih edilir.
Galvaniz Nedir?
Galvaniz, demir ve alüminyum gibi metallerin yüzeyine yapılan çinko kaplamadır. Başta makine ve uçak sanayi olmak üzere birçok sanayide kullanılan bu yöntem, metal malzemelerden yapılmış eşya ve araçların daha dayanıklı ve uzun ömürlü sağlıyor.
Çeşitli sanayilerde uygulanan iki çeşit galvaniz işlemi vardır. Sıcak daldırma galvaniz daha hesaplıdır. Elektro galvanizle kaplanan metal malzemeler ise daha kullanışlı ve dayanıklı olur. Galvaniz kaplamanın en büyük faydalarından biri metalleri paslarından tamamen temizlemesidir. Bu nedenle son yıllarda galvaniz ile kaplanan ürünlere ilgi artmıştır.
Galvaniz Ne İşe Yarar?
Galvaniz kaplama işlemine başlamadan önce tüm metal çeşitleri iki farklı havuzda sterilize edilir. Asit havuzlarında dezenfekte edildikten sonra flenk havuzlarına konur. Metallerin toksik etki gösteren kimyasallarından temizlenmesiyle çinko kaplama işlemine geçilir. Üçüncü ve son havuzda soğutulan metal malzemeler soğutulur.
Galvaniz Nerelerde Kullanılır?
Galvaniz kaplamanın en çok kullanıldığı sektörlerin başında inşaat geliyor. Binaların çok daha dayanıklı olmasını sağlayan çinko kaplamalar, ekonomik olduğu için de tercih edilmektedir. Son yıllarda uçak ve makine sanayinde de kullanılan galvaniz, her çeşit metalde uygulanabilir.
Demir dışında alüminyum ve çelik gibi metallerde de uygulanan galvanizin kullanıldığı diğer sektörler: Gıda sektörü, Medikal sanayi ve beyaz eşya sektörü.
0 Yorumlar